FRAM staat voor Functional Resonance Analysis Method en is ontwikkeld door de grondlegger van Safety-II Erik Hollnagel. Met FRAM is het mogelijk een model te maken van de dagelijkse werkelijkheid met al zijn aanpassingen en variaties. Aan de hand van dit model gaan zorgverleners met elkaar in gesprek.
De wereld van de zorg wordt steeds complexer. Hoe complexer de omgeving is, hoe belangrijker menselijke vermogens als flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn. Deze vermogens zijn noodzakelijk om te kunnen omgaan met complexiteit en variatie in het werk. Het is dan ook belangrijk voor verdere verbetering van de patiëntveiligheid dat wij zicht krijgen op de aanpassingen die zorgverleners dagelijks in hun werk doen. Zo leren we begrijpen waarom het meestal goed gaat, ondanks alle onzekerheden, tegengestelde doelen en wisselende omstandigheden.
FRAM staat voor Functional Resonance Analysis Method en is ontwikkeld door de grondlegger van Safety-II Erik Hollnagel. Met FRAM is het mogelijk een model te maken van de dagelijkse werkelijkheid met al zijn aanpassingen en variaties. Het model maakt deze aanpassingen en variaties zichtbaar. Het model maakt dus ook ongewenste variaties zichtbaar die kan leiden tot schade aan de patiënt. Het model kan helpen bij het dempen van deze ongewenste variatie. FRAM is geen incident analysetool. Wel kan er aan de hand van het model verklaard worden waarom iets is mis gegaan. FRAM kan gebruikt worden voor re-design, het maken en testen van protocollen en voor procesanalyses.
De afgelopen jaren hebben meer dan 22 ziekenhuizen aangesloten bij de Onderlinge Medirisk ervaring opgedaan tijdens de pilot ‘FRAM putting Safety-II into practice’. Samen met Jeanette Hounsgaard, expert op het gebied van Safety-II en FRAM en werkzaam bij het Kwaliteit Instituut Zuid-Denemarken zijn de ziekenhuisteams gedurende twee dagen getraind in FRAM. In de periode volgend op de training hebben de ziekenhuisteams FRAM in de praktijk toegepast, de daarin opgedane ervaring, geleerde lessen en inzichten werden door de ziekenhuizen met elkaar gedeeld online én tijdens een slotbijeenkomst. Daarnaast hebben nog veel meer ziekenhuizen, leden en niet-leden deelgenomen aan de training FRAM.
Na de training en toepassing in de praktijk gaven deelnemers de volgende meerwaarde van FRAM aan:
Voor meer verdieping, kijk ook eens op The FRAMily
Heb je de FRAM handleiding gelezen, online presentaties bekeken of een training gevolgd en wil je met je team aan de slag met het maken van de FRAM model dan kan de FRAM Model Visualiser een handig hulpmiddel zijn. Kijk hier wat je daarvoor nodig hebt.
Factsheet met achtergrond en toegevoegde waarde van FRAM, gebaseerd op FRAM van Erik Hollnagel.
In dit handboek neemt Erik Hollnagel de lezer mee in de wereld van Functional Analysis Methode. Met FRAM kan een model worden gemaakt van de complexe dagelijkse werkelijkheid met al zijn variaties en aanpassingen.
In dit handboek neemt Erik Hollnagel de lezer mee in de wereld van Functional Analysis Methode. In dit handboek worden alleen voorbeelden uit de zorg gebruikt.
Jeanette Hounsgaard is verbonden als senior consultant aan de Regio Zuid Denemarken. In het kader van haar master in Public Quality & Risk Management heeft zij een thesis geschreven die gaat over FRAM en met name de toepassingen van FRAM in de gezondheidszorg.
Lees hier de verhalen van enkele ziekenhuizen die met de FRAM methode aan de slag gingen.
In dit artikel beschrijven Robyn Clay-Williams, Jeanette Hounsgaard en Erik Hollnagel het verschil tussen de Work-as-imagined en Work-as-done. Als voorbeeld gebruiken zij de richtlijn ‘Transport van een ernstig zieke patiënt Intensive Care patiënt binnen het ziekenhuis’.
In dit artikel vertelt Nikki Damen over haar ervaringen opgedaan in Australië. Tijdens haar onderzoek heeft zij een FRAM toegepast op het onderwerp anti-stolling. Het artikel geeft een mooi beeld in de verschillen tussen Work-as-imagined en de Work-as-done.