14 december 2021 | Nieuws

MediRisk start Platform Patiëntveiligheid

 

Platform Patiëntveiligheid gaat over samen leren van de praktijk

‘Vandaag is een bijzondere dag. Want vandaag kondigen we de introductie aan van MediRisk Platform Patiëntveiligheid. Via dit platform gaan wij samen met onze leden (zorgorganisaties) van de Onderlinge MediRisk het Safety-II gedachtegoed – leren van de dagelijkse praktijk – nog meer op de kaart zetten. Daarmee maken wij de zorg in Nederland nog veiliger. We willen hét platform voor Safety-II in de zorg zijn.

MediRisk is een medisch aansprakelijkheidsverzekeraar. Maar vanaf de oprichting, nu bijna 30 jaar geleden is het leren van claims een belangrijke doelstelling geweest. Patiëntveiligheid ligt ons dus na aan het hart.

Nog meer veiligheidsprocedures maken de zorg niet veiliger

Wij merken al jaren dat nog meer veiligheidsprocedures de zorg niet veiliger maakt. Wij geloven in een benadering waarbij niet alleen geleerd wordt van onveiligheid, maar ook van veiligheid. Een casus van een patiënt met een groot risico op vallen en die tijdens een ziekenhuis verblijf niet valt, kan interessant zijn om eens te bespreken. Leren dus van de dagelijkse praktijk. We kiezen ervoor om te werken met praktische tools die de aangesloten leden helpen in hun dagelijkse praktijk.

Jubileumcongres

Zelf kwam ik vijf jaar geleden voor het eerst in aanraking met Safety-II tijdens ons 25 jarig jubileumcongres en de voorbereiding daarvoor. Daar introduceerde prof. Erik Hollnagel (Safety II) en prof. Sidney Dekker (restorative just culture) dit nieuwe perspectief op veiligheid. Al snel waren enkele ziekenhuizen bereid om innoverende Safety-II methoden als Functional Resonance Analysis Method (FRAM) en Learning Teams aan het werk te gaan.

Expertisecentrum op het gebied van Safety-II

Sindsdien hebben we steeds meer expertise opgebouwd op het gebied van Safety-II. Adviseurs van MediRisk startten vanaf 2018 diverse pilots met zorgorganisaties uit de onderlinge MediRisk om methoden en concepten in de praktijk uit te proberen. Daarnaast namen nog eens honderden deelnemers uit zeker 40 ziekenhuizen deel aan de door MediRisk georganiseerde trainingen over Safety-II. Onze adviseurs zijn inmiddels ook opgenomen in internationale Safety-II netwerken en de uitkomsten van de pilots zijn ook daar gedeeld. In 2019 werd samen met het Amphia, een van de eerste ziekenhuizen die aan een pilot deelnam, een symposium georganiseerd om de eerste resultaten ook in Nederland te verspreiden.

Hoog tijd dus om al deze kennis en ervaring te bundelen op één plek en dus met u te delen. Neem eens kijkje op Platform Patiëntveiligheid. En laat vooral weten wat u ervan vindt!’

Arnoud van Schaik, directie MediRisk